Apple ontving deze week goedkeuring voor een patentaanvraag voor een technologie die 3D-projecties mogelijk maakt, zonder dat kijkers daarbij een bril op hoeven te zetten.

Apple claimt in zijn patent – waarvan de aanvraag al in 2006 werd ingediend – dat de technologie ook werkt, wanneer er meerdere mensen tegelijk naar de projectie kijken. Daar hebben andere schermfabrikanten vooralsnog problemen mee.

Volgens het patent zou Apple’s 3D-technologie beelden van hogere kwaliteit opleveren en goedkoper zijn dan bestaande technieken. Apple’s oplossing onderzoekt eerst de positie van de kijker en diens bewegingen. Die informatie wordt vervolgens gebruikt om pixels op zo’n manier op een scherm te projecteren dat er een 3D-effect ontstaat. De hoeken waarin het geprojecteerde beeld door het speciale projectiescherm wordt gereflecteerd, speelt daarbij een belangrijke rol.

Als de kijker zich beweegt wordt de hoek van de projectie automatisch aangepast. Dit zou ook werken bij meerdere kijkers. Apple heeft nog geen concrete toepassingen aangekondigd voor de gepatenteerde technologie.