AMSTERDAM – Onderzoekers van de Universiteit van Cincinnati werken aan techniek waardoor een velletje papier kan veranderen in een goedkope e-reader waarop ook bijvoorbeeld video’s kunnen worden afgespeeld.

Andrew Steckl legt de techniek uit aan Digitaltrends.com nadat een aantal media er vorige week over berichtte.

Met een techniek genaamd electrowetting wordt de houding van papier veranderd en kunnen bijvoorbeeld video’s op een simpel A4’tje worden afgespeeld. Bovendien kan het papier door elektriciteit ‘toe te voegen’ dezelfde functionaliteit krijgen als een e-reader.

Wegwerp e-reader

De techniek kan vooralsnog alleen gebruikt worden op glas, maar wanneer de ook papier door middel van electrowetting bewerkt kan worden, zou een simpel velletje papier dus een aantal dagen kunnen worden gebruikt als e-reader.

Wanneer de betreffende persoon klaar is met lezen of het papier begint te slijten, kan het velletje weggegooid worden omdat papier weinig kost, aldus de onderzoekers. Ook is het gebruik van papier milieuvriendelijker.

Goedkoop en uitgebreid

“Niets is beter geschikt om op te lezen dan papier”, vertelt Steckl tegenover Digitaltrends.com. “We hopen al tijden iets te ontwikkelen dat eruit ziet als papier, maar de functionaliteit heeft van een computer, zoals de mogelijkheid bestanden op te slaan.”

“De techniek waar wij nu mee bezig zijn, lijkt in de buurt te komen. Het zou erg goedkoop en snel zijn en kan bovendien gebruikmaken van kleur”, gaat de onderzoeker verder.

E-Ink

Volgens Steckl is de techniek tot tien keer sneller dan E-Ink, een techniek die gebruikt wordt in veel e-readers. Daarnaast zou het gemakkelijk zijn video’s af te spelen op papier via de techniek, iets waarmee producenten van e-readers vooralsnog worstelen.

De onderzoekers van de universiteit wijzen er echter wel op dat het nog drie tot vijf jaar kan duren voordat ‘e-paper’ beschikbaar zal zijn voor consumenten.