Wie ’s winters wil genieten van 3D-beelden op de tv, kan maar beter de verwarming aanzetten. Dat stelt Hardware.info naar aanleiding van een onderzoek, waaruit blijkt dat 3D-tv’s beter werken bij hogere omgevingstemperaturen.

Volgens de technologiesite is de temperatuur ‘van grote invloed’ op het kijkgenot bij 3D-televisies. Zowel de televisies als de benodigde actieve-sluiterbrillen ondervinden invloed van de kamertemperatuur, stelt Hardware.info. Zet men de verwarming een tandje hoger, dan kan dat ertoe bijdragen dat er minder ‘crosstalk’ plaatsvindt, wat leidt tot een beter 3D-effect en minder kans op hoofdpijn.

De website stelt het ‘merendeel’ van de verkrijgbare 3D-televisies te hebben getest onder verschillende temperaturen. Daarbij bleek dat tv’s en brillen sneller schakelen tussen beelden voor het linker- en rechteroog, als de temperatuur hoger is. Met name de brillen blijken pas echt goed te werken bij een kamertemperatuur van zo’n 24 graden, aldus Hardware.info. Zijn de brillenglazen kouder, dan treedt er sneller ‘crosstalk’ op.

Crosstalk is het verschijnsel waarbij sporen van het beeld die voor het ene oog bedoeld zijn, nog te zien zijn voor het andere oog. Om dit te voorkomen, moeten tv’s en brillen razendsnel kunnen schakelen tussen de verschillende beelden. Gebeurt dit niet snel genoeg, dan heeft dat een negatief effect voor de 3D-kijkervaring. Crosstalk zorgt voor vage beelden, extra kans op hoofdpijn en een slechte dieptewerking van het 3D-beeld, aldus de technologiesite.

Om deze negatieve effecten te voorkomen, adviseren de onderzoekers om 3D-tv’s en –brillen in een goed verwarmde ruimte te gebruiken. Het beste zouden gebruikers van lcd-tv’s hun scherm zelfs een kwartier laten warmdraaien, alvorens 3D-materiaal te bekijken. Hetzelfde geldt voor de brillen: ‘De 3D-brillen voor gebruik opwarmen, bijvoorbeeld in de buurt van een radiator, is bij lage omgevingstemperatuur sterk aanbevolen’, aldus de technologiesite. Overigens geldt het warmdraaien niet voor 3D-plasmaschermen: die worden vanzelf al snel warm genoeg.