AMSTERDAM - Het Japanse KDDI is bezig met het testen van een inzoomtechniek voor high-definition streaming video.

Eerste tests met het zoomsysteem laten zien hoe beeld in een video te vergroten is, zonder dat de kwaliteit van het beeld daarbij verloren gaat. Gebruikers kunnen zich bijvoorbeeld tijdens een voetbalwedstrijd alleen op de keeper richten.

De techniek zou er volgens het bedrijf voor zorgen dat de ervaring van het bekijken van video's op relatief kleine schermen verbeterd omdat details beter zichtbaar worden.

Servers

Het zoomsysteem functioneert niet op basis van een stuk hardware in een smartphone. In plaats daarvan stuurt het systeem ‘geknipte’ versies van de videostream via eigen servers naar de gebruiker. KDDI hoeft hierdoor relatief weinig data naar smartphones te sturen.

De techniek zou voordelig kunnen uitpakken voor providers omdat videostreams in dergelijke gevallen minder data kosten en dus een minder zware belasting zijn voor het netwerk.

Op dit moment verbetert het bedrijf de technologie om het uiteindelijk voor consumenten beschikbaar te maken. Het is nog niet bekend wanneer de technologie daadwerkelijk op de markt zal verschijnen.