Op de 60ste verjaardag van de afstandsbediening heeft Logitech-onderzoek aangetoond dat onze liefdesrelatie met deze gadget heftiger dan ooit is. Ruim een op de vijf (23 procent) Nederlandse tv-fans geeft aan liever een maand geen seks te hebben dan hun controle over de tv te verliezen.

De afstandsbediening schijnt zelfs zo essentieel te zijn voor het dagelijks leven dat nog eens 30 procent liever afscheid neemt van de tandenborstel dan de afstandsbediening. De bescheiden afstandsbediening heeft de afgelopen jaren een centrale plaats veroverd in de woning, waar hij langzamerhand is uitgegroeid tot de meest geliefde gadget. Het onderzoek toont aan dat het aantal Nederlanders met vier of meer afstandsbedieningen de afgelopen vijf jaar bijna is verdubbeld (van 23 naar 40 procent).

Ondanks de lange geschiedenis van de afstandsbediening blijkt verder uit het door Wakefield Research uitgevoerde Logitech-onderzoek dat in 15 procent van de Nederlandse huishoudens een familielid niet overweg kan met de afstandsbediening.

Bijna driekwart (71 procent) vindt afstandsbedieningen veel te gecompliceerd. Ruim negentig (92) procent van de ondervraagden heeft behoefte aan een afstandsbediening waarmee alle entertainmentsystemen met één druk op de knop te bedienen zijn. 78 procent van de Nederlanders zou graag een universele afstandsbediening willen en ziet dit als een goede investering.