AMSTERDAM – De iPhone was niet de eerste mobiele telefoon die Apple heeft ontwikkeld. Al eerder werd met een Japans elektronicabedrijf een smartphone produceerd, maar Apple heeft de lancering van dat toestel tegengehouden.

Dat vertel Steve Wozniak, mede-oprichter van Apple, tegenover De Telegraaf.

Reden om de lancering in 2004 af te blazen was dat de telefoon net niet goed genoeg was. De eerste iPhone werd in 2007 aangekondigd.

“Het toestel was zijn tijd ver vooruit, maar voldeed net niet aan de eisen. Apple was tevreden, maar wilde iets waarmee het de wereld kon verbazen”, aldus Wozniak.

Dat is volgens de techneut wat bij veel andere bedrijven fout gaat: “Bedrijven moeten wachten met het veroveren van een markt totdat ze iets buitengewoon sterks hebben. Zo’n nieuw product zou los van de rest van het concern moeten worden ontwikkeld. Daarbij moeten ontwikkelaars afwijken van gebaande paden.”

'Android zal domineren'

Wozniak is overigens niet in de veronderstelling dat iPhone de telefoonmarkt zal domineren. Toestellen uitgerust met Android, het mobiele besturingssysteem van Google, zullen leidend zijn, denkt de Apple-oprichter.

Hij vergelijkt Android met Windows en hoe dat systeem de pc-wereld beheerst. Wel ziet Wozniak dat Android met dezelfde problemen kampt als Windows in de begintijd deed. Hij heeft het dan over de kwaliteit en tevredenheid van de gebruiker.

'iPhone leiden in kwaliteit'

“De iPhone heeft heel weinig zwakke punten. Echte klachten en problemen zijn er niet. Als het gaat om kwaliteit, is de iPhone wel leidend. Apple heeft richting aangegeven voor de hele wereld, maar Androidtelefoons hebben meer mogelijkheden”, aldus Wozniak.

“De iPhone is ook niet geschikt voor iedereen. Android biedt een veel breder assortiment aan onder het motto: voor ieder wat wils.”