In de strijd tegen SOA’s werken Britse wetenschappers aan een mobiele chip die seksueel overdraagbare aandoeningen kan herkennen. De chip moet het formaat krijgen van een simkaart en zou onder meer in nachtclubs verspreid gaan worden.

De chip moet gebruikers snel kunnen vertellen of er sprake is van een SOA-besmetting, meldt The Guardian. Ze kunnen speeksel of urine over de SOA-speurder smeren en die vervolgens in een laptop of smartphone steken. Binnen enkele minuten zou er een diagnose volgen.

De chip zou verschillende ziektes herkennen, waaronder chlamydia, gonorroe en herpes. Besmette gebruikers wordt ook verteld waar ze terechtkunnen voor een behandeling. Voor een SOA-zelftest zou men tussen de 0,55 en 1,05 euro moeten gaan betalen en men kan ervoor terecht in drogisterijen, maar ook in nachtclubs en supermarkten.

Het project heeft tot zover 4,25 miljoen euro gekost. De zeven Britse organisaties die betrokken zijn bij het project, hopen dat de chip ertoe bijdraagt dat het aantal SOA-besmettingen in Groot-Brittannië afneemt. Volgens de wetenschappers schamen veel besmette jongeren zich om zich te laten controleren in een kliniek, waardoor onnodig veel Britten onbewust met een SOA rondlopen en anderen besmetten.