AMSTERDAM – Samsung heeft een prototype van een apparaat met een 10.1-inch scherm laten zien. Als op het uiterlijk wordt afgegaan gaat het mogelijk om een grote versie van de huidige Galaxy Tab.

Het apparaat werd getoond op een conferentie in China waar de Japanse website TechOn bij aanwezig was. Het prototype werd gepresenteerd tussen e-readers en laptops, maar lijkt meer op een tablet.

De originele Samsung Galaxy Tab, die begin november in Nederland werd gelanceerd, beschikt over een 7-inch scherm. Het scherm is aanzienlijk kleiner dan dat van de grootste concurrent: de iPad. De tablet van Apple is uitgerust met een 9,7-inch scherm.

Eerder deze maand dook er al een screenshot op van de 10.1-inch Galaxy Tab. De Britse afdeling van T-Mobile zou per ongeluk het apparaat al online hebben gezet.

Identiek

Als gekeken wordt naar het prototype apparaat dat Samsung zelf liet zien in China valt op dat het design hetzelfde is als van de Galaxy Tab. Ook de aanraakgevoelige knoppen onder het scherm zijn identiek.

Samsung heeft uit verschillende hoeken kritiek gekregen op het formaat van de huidige Galaxy Tab. Aan de ene kant maakt het de tablet een stuk mobieler, maar volgens critici is het apparaat nu meer een mobiele telefoon dan een volwaardige tablet.

Gewicht

TechOn weet naast het formaat van het scherm ook te melden dat het gewicht van het scherm aanzienlijk is verminderd. De ‘plaat’ zou in plaats van 130 gram nog maar 28 gram wegen. De huidige Galaxy Tab weegt in totaal slechts 380 gram en een dergelijke gewichtsvermindering zou dus substantieel zijn.

De gewichtvermindering in het glas is mogelijk omdat het niet gaat om een TFT-scherm, maar om een scherm dat gebruikmaakt van resin, een soort hars. Het is nog niet bekend wat de gevolgen zijn voor bijvoorbeeld de functies van het scherm.