AMSTERDAM – De Samsung Galaxy Tab wordt door analisten bestempeld als de eerste echte concurrent van de iPad. Daar ligt meteen het probleem voor Samsung: De Galaxy Tab is een prima tablet, maar zal altijd worden vergeleken met het apparaat van Apple en kan daaraan (nog) niet tippen.

De Galaxy Tab is een stuk kleiner en fors duurder dan de tablet van Apple. Met afmetingen van 19 bij 12 cm (de iPad meet 24,3 bij 19) is de Galaxy Tab wel een stuk handzamer.

Je bent sneller geneigd hem met één hand vast te houden en hij past net in de binnenzak van een colbert. Ook is het apparaat wat makkelijker hanteerbaar in bijvoorbeeld het openbaar vervoer.

Toch levert het formaat ook beperkingen op: video’s kijken is op de iPad een completere beleving dan op de Galaxy Tab en bijvoorbeeld nieuwssites kunnen in speciale applicaties beter uitpakken met beeld en hebben de mogelijkheid meerdere ‘vakken’ in één pagina te plaatsen.

Prijs

Het tweede dat opvalt is de prijs. Sinds de lancering is daar al veel om te doen geweest. De 16GB-variant van de Galaxy Tab kost 749 euro en de 32GB-variant gaat over de toonbank voor 849 euro. De goedkoopste iPad is al te krijgen voor 499 euro, maar beschikt dan niet over 3G. De duurste iPad met 64 GB kost 799 euro en is dus alsnog goedkoper dan de duurste Galaxy Tab.

Een verklaring voor de prijs heeft Samsung tot nu toe niet echt gegeven. Er wordt gesproken over de twee camera’s die het bedrijf heeft ingebouwd. Ook beschikt het apparaat over gsm en umts waardoor bellen mogelijk is. Deze functionaliteit zal echter vooral gebruikt worden om te videobellen want vanwege het formaat lijkt het wat onnozel om met een tablet te gaan telefoneren.

Android 2.2

Een ander groot verschil tussen de Galaxy Tab en de iPad is het besturingssysteem. Samsung heeft gekozen voor Android 2.2 (Froyo) terwijl de iPad draait op iOS van Apple.

Veel producenten en ook Google, de ontwikkelaar van het systeem, gaven al eerder aan dat Android 2.2 niet optimaal functioneert op tablets. Het systeem is alleen ontwikkeld voor telefoons en pas in 2011 wordt een versie van Android verwacht die de besturing van een tablet beter tot zijn recht laat komen. LG gaf daarom al aan te wachten met de lancering van een tablet met Android.

Samsung besloot er vroeg bij te willen zijn en daar is iets voor te zeggen. Samsung kan nu alvast een deel van de markt veroveren en wanneer de nieuwe Android uitkomt, kan het apparaat gemakkelijk geüpdatet worden.

Beperkingen

Toch kan het gebruikers nu ook afschrikken. Het systeem lijkt soms wat langzaam over te komen en het aanraakscherm werkt toch net iets minder vloeiend dan op, daar is hij weer, de iPad. Ook zijn niet alle applicaties op volledig scherm te bekijken omdat deze apps ontwikkeld zijn voor op telefoons met een aanzienlijk kleiner scherm.

Als Apple nog geen tablet had gelanceerd die net zo goed functioneert als de meeste apparaten van het bedrijf op het gebied van bijvoorbeeld het aanraakscherm, had Samsung zich nergens zorgen over hoeven maken. Nu is de Galaxy Tab een middelmatige tablet die wel degelijk mobieler is dan zijn concurrent, maar ook een stuk beperkter.

Samsung Galaxy Tab