AMSTERDAM – Er bestaan grote verschillen tussen het stroomverbruik van de verschillende monitoren die in Nederland te koop zijn.

Dat blijkt uit onderzoek door Hardware.info. Het testlab onderzocht meer dan vijftig beeldschermen met een diagonaal van 23 en 24 inch.

De Dell ST2420L en de LG E2360V-PN en E2340T-PN waren de zuinigste schermen in de test. Alle drie de beeldschermen maken gebruik van LED-verlichting. Dat is inmiddels de meest gebruikelijke vorm van achtergrondverlichting.

50 procent zuiniger

Nog zeventien modellen in de test maakten gebruik van de oudere CCFL-techniek. De zuinigste modellen die deze techniek gebruikten, waren zo’n 50 procent minder zuinig dan de zuinigste schermen met LED-verlichting.

Hardware.info wijst in het onderzoek op de besparingsmogelijkheden wanneer voor een zuinig scherm wordt gekozen. Bij identiek gebruik van 9 uur per werkdag kan een zuinig scherm een besparing van 44 procent opleveren.

Besparing

De minst zuinige schermen in de test verbruiken zo'n 45 watt per werkdag, ruim twee keer zoveel in vergelijking met de zuinigste monitoren. “Voor een bedrijf met 250 werkplekken betekent de keuze voor zuinige schermen al snel duizenden euro’s die potentieel bespaard kunnen worden”, aldus Hardeware.info.

Ook in de stand-by stand verbruiken de monitoren energie. Dat moet volgens EU-wetgeving minder dan één watt zijn. Drie schermen voldeden niet aan deze eis. Ook wanneer de beeldschermen geheel zijn uitgeschakeld verbruiken ze stroom. Slechts één model, de Dell P2411H, verbruikte 0 watt. De rest verbruikte zo’n 0,1 tot 0,8 watt.