AMSTERDAM - In Arizona staan wetenschappers op de drempel een hologram te introduceren, waardoor live 360 graden-beelden van een andere locatie geprojecteerd kunnen worden.

Video’s van de plaatselijke universiteit tonen hologrammen, waarvan het beeld om de twee seconden wordt ververst.

Daarmee zijn professor Nasser Peyghambarian en zijn team slechts een paar tellen verwijderd van een techniek die live hologrammen kan laten zien. Daarnaast is de uitvinding geavanceerd, omdat het in tegenstelling tot huidige hologrammen mogelijk is de projectie van achteren te bekijken.

Real-time

Drijvende spil achter het systeem is een scherm dat gemaakt is van zogenaamd fotorefractief materiaal, dat in staat is om holografische beelden elke twee seconden te verversen.

“En daarmee is dit het eerste scherm dat een snelheid bevat, die te omschrijven is als quasi real-time”, zegt Pierre-Alexandre Blanche, professor van ‘Optische Wetenschappen’ aan de Universiteit van Arizona.

3D-tv

Het team ziet op de korte termijn niet de techniek niet gaan concurreren met 3D-tv, maar denkt wel dat deze snel van pas zal komen voor medische en militaire doeleinden.

Te denken valt aan het volgen van operaties op afstand, of op het locatie vertonen van een 3D-kaart waar veel gevechten voorkomen. Voor bedrijven is techniek interessant als hulpmiddel voor auto- of vliegtuigfabrikanten of als faciliteit voor ‘levensechte’ videovergaderingen.

Uiteindelijk zou de filmindustrie volgens Blanche echter ook de techniek gaan omarmen. De bevindingen en vorderingen van de Universiteit van Arizona zijn gepubliceerd in tijdschrift Nature.