AMSTERDAM - Het Clarion Hotel in Stockholm test de komende vier maanden een systeem dat het voor gasten mogelijk moet maken in te checken met een smartphone. Ook vervangt de telefoon de kamersleutel.

Door middel van een ‘near field communication’-chip in de smartphone kan een gast op afstand inchecken en kan deze later meteen doorlopen naar de hotelkamer.

Gedurende de testperiode verstrekt het hotel tijdelijk telefoons van Samsung met een NFC-chip aan de gasten. De video die beveiligingsbedrijf ASSA ABLOY laat zien, maakt duidelijk hoe het systeem werkt.

Near field communication maakt het mogelijk dat apparaten op korte afstand data met elkaar uitwisselen. Eerder staken geruchten rondom NFC-toepassingen voor de nieuwe iPhone op.

Beveiliging

Het nieuwe systeem moet tevens een betere beveiliging opleveren. Zo kan, bij verlies van het apparaat, de toegangsinformatie op afstand veranderd worden. Een dief heeft op deze manier geen toegang tot de hotelkamer, waar deze dat wel heeft met een kamersleutel.

Na de testperiode van vier maanden wordt gekeken of het hotel doorgaat met dit systeem. Mocht dit het geval zijn, dan kunnen alleen gasten met een eigen smartphone met NFC-chip gebruik maken van het nieuwe systeem.

Hoe ASSA ABLOY de toekomst van smartphones met NFC-chips ziet, is te zien in onderstaande video.