Synology heeft dinsdag de DiskStation DS411j gepresenteerd, een complete een aantrekkelijk geprijsde NAS-server met vier schijfstations voor thuisgebruikers en kleine kantoren, om gegevens te delen en backups te maken.

Met de onlangs gelanceerde DiskStation Manager 3.0 (DSM 3.0), het besturingsysteem met de intuïtieve interface, kunnen gebruikers gemakkelijk en systematisch hun data beheren en genieten van multimediacontent.

Met een 1,2GHz processor die minder dan 3 watt verbruikt, is de DS411j krachtig en energiezuinig tegelijkertijd. Volledig uitgerust met vier harde schijven verbruikt de DS411j slechts 42,9 watt in bedrijf en 16 watt in slaapstand, wat ook de levensduur van de harde schijf verlengt.

Het stroomverbruik kan verder worden teruggebracht door het apparaat volgens een klokschema automatisch in- en uit te laten schakelen. De DS411j beschikt over 128MB DDR2 geheugen, een Gigabit-netwerkpoort en twee usb-aansluitingen.

De DS411j werkt naadloos samen met smartphones zoals de iPhone en Android mobiele telefoons, zodat gebruikers overal hun terabytes aan content kunnen bekijken en beluisteren. Daarnaast is het mogelijk om foto’s en video’s van de mobiele telefoon te uploaden naar de DS411j.

Omdat de DS411j voldoet aan de dlna- en UPnP DMA-standaarden voor digitale consumentenelektronica, kunnen mutimediabestanden gemakkelijk via de tv of de stereo-installatie worden bekeken en beluisterd. Verder kan de computer uit terwijl de DS411j helemaal zelfstandig bestanden download van of upload naar internet.

De DS411j is geschikt voor kleine bedrijven of kleine zelfstandigen, om bestanden te backuppen en uit te wisselen via Windows, Linux en de Mac. Synology Data Replicator 3 zorgt ervoor dat Windows-gebruikers gemakkelijk een backup kunnen maken van de data op hun desktop of laptop; Mac-gebruikers doen dit met Apple’s Time Machine.

Synology’s Hybrid RAID-technologie helpt gebruikers met weinig of geen kennis over RAID-technologie bij het optimaliseren van hun opslagcapaciteit en het instellen van veilige datareplicatie. Dankzij versleutelde gegevensoverdracht, HTTPs, een ingebouwde firewall en de mogelijkheid om IP-adressen te blokkeren, kunnen bestanden veilig via internet worden gedeeld.

Een andere bijzonder handige functie is de EZ-Internet Wizard, die gebruikers stap-voor-stap helpt bij het configureren van internettoegang tot de DS411j. Het is dus niet nodig om handmatig allerlei ingewikkelde poortaanpassingen te doen op de internetrouter.

DSM 3.0 biedt echter niet alleen uitgebreide functionaliteit, het is ook het eerste NAS-besturingssysteem met een multitasking webinterface, voor het gemakkelijk en snel uitwisselen van bestanden en meer efficiency. De Synology DS411j is per direct leverbaar. Zijn adviesprijs bedraagt 265 euro exclusief btw.