AMSTERDAM – Gebruikers van iTunes kunnen binnenkort negentig in plaats van dertig seconden naar liedjes luisteren voordat ze besluiten het nummer te kopen of niet.

Dat heeft Apple bevestigd na het uitlekken van een brief.

De nummers moeten wel minimaal tweeënhalve minuut duren, kortere liedjes blijven slechts dertig seconden gratis te beluisteren.

Meer aankopen

In de brief die Cnet.com gepubliceerd heeft informeert Apple platenmaatschappijen en andere partners over de verandering. Apple schrijft dat het ervan overtuigd is dat gebruikers meer muziek zullen kopen als ze een nummer langer van te voren kunnen beluisteren.

Apple wilde gebruikers al eerder langere muziekpreviews bieden, maar werd toen op de vingers getikt omdat het niet de juiste licenties had. Het bedrijf is vervolgens in overleg gegaan met verschillende partijen om de aanpassing alsnog mogelijk te maken.

Volgens anonieme bronnen zou Apple nog niet alle gesprekken succesvol hebben afgerond. Een aantal partijen ligt nog dwars. Apple is er echter zeker van dat de uitkomst van de gesprekken positief zal zijn en informeert daarom alvast de partners en platenmaatschappijen.