AMSTERDAM - Een chip die ontwikkeld wordt voor de nieuwe iPhone zou zowel draadloos betalen als 'remote computing' mogelijk maken.

Dit meldde website Cult of Mac na een anonieme tip.

De zogenaamde near field communication-chip (NFC) zorgt ervoor dat de volgende iPhone-versie op korte afstand draadloos met andere apparaten kan communiceren.

Zo kunnen gebruikers bijvoorbeeld elektronisch betalen door de iPhone voor een betaalsysteem te houden. NFC wordt gezien als een geavanceerde versie van RFID, doordat de technologie in staat is in twee richtingen te communiceren.

Twee weken geleden kwam naar buiten dat Apple een patent voor chips in touchscreens heeft aangevraagd. De achterkant van een schermlaag, dat via een circuit is verbonden aan de benodigde hardware op de printplaat, zou ruimte moeten bieden aan rfid-modules. Deze hardware zou komen van het Nederlandse NXP.

Remote computing

Volgens Cult of Mac zouden gebruikers met ‘remote computing’ data van hun Mac-computer kunnen ophalen. Instellingen, bladwijzers, contactpersonen en wachtwoorden zijn uit te wisselen met andere Mac-computers wanneer de gebruiker de iPhone langs de computer haalt.

De anonieme tipgever garandeert niet dat de NFC-technologie daadwerkelijk voor ‘remote computing’ wordt ingezet. “Het zou zomaar het daglicht niet kunnen zien.” Een draadloos betaalsysteem ligt meer voor de hand: onder andere C1000 en Diergaarde Blijdorp testten in het verleden deze vorm van betalen met een mobiele telefoon.