AMSTERDAM – Een aantal Europese lidstaten schenken 22 miljoen euro aan de Symbian Foundation voor de ontwikkeling van een embedded mobiel besturingssysteem speciaal voor Europa. De Nederlandse overheid investeert zo’n 2,2 miljoen euro.

De stichting maakt melding van de investering vanuit Europa in een blog. Tweakers.net berekende de bijdrage van Nederland.

Symbian is het besturingssysteem waarop veel Nokia telefoons draaien. Ook Sony, Ericsson en Samsung namen eerder deel aan het project.

Symbeose

Met de 22 miljoen toegezegde euro’s zal Symbian het besturingssysteem Symbeose gaan ontwikkelen wat staat voor Symbian – the Embedded Operating System for Europe.

Het is nog niet duidelijk waarvoor Symbeose gebruikt zal worden. De Europese lidstaten investeren het geld vanuit Artemis, een samenwerking om innovatie in ‘embedded computing’ te ondersteunen. Artemis verdeelt dit jaar 60,3 miljoen euro waarvan zes miljoen afkomstig is uit Nederland en bijvoorbeeld acht miljoen uit Duitsland. Spanje en Frankrijk betalen ieder vier miljoen.