AMSTERDAM – Het besturingssysteem Mac OS van Apple moest in oktober marktaandeel inleveren. Niet alleen het populaire Windows 7 is van invloed, ook het eigen mobiele besturingssysteem iOS lijkt invloed te hebben.

Dat blijkt uit cijfers van verschillende onderzoeksbureaus die zich baseren op webverkeer.

Het marktaandeel van Mac OS daalde voor het eerst sinds het begin van dit jaar onder de 5 procent, blijkt uit cijfers van Net Applications. Het verschil met vorige maand is een half procentpunt en als gekeken wordt naar het afgelopen jaar lijkt een trend zichtbaar.

Trend

Zo stond Mac OS in maart nog op 5,33 procent marktaandeel, maar daarna nam de positie op de markt elke maand met minimaal een half procentpunt af. Alleen in september nam het marktaandeel iets toe.

In dezelfde periode zag Microsoft het aandeel van Windows licht toenemen of stagneren. In vergelijking met september kreeg Windows er in oktober 0,4 procentpunt bij. In totaal bezit Windows 91,12 procent van de markt.

iOS

Net Applications concludeert echter dat niet Windows, maar vooral de iPad en iPhone zorgen voor een afname van het marktaandeel van Mac OS. Zo was iOS, de mobiele versie van het besturingssysteem van Apple, in oktober goed voor 1,25 procent van al het verkeer. Een jaar geleden lag het aandeel nog onder de 0,5 procent.

Statcounter, een statistiekenverzamelaar die maandelijks cijfers over browsers, zoekmachines en besturingssystemen meet, constateert nog wel een toename van het aandeel van Mac OS (van 5,9 procent naar 6,05 procent).

Windows 7

De grootste stijging is echter weggelegd voor Windows 7, de nieuwste variant van het besturingssysteem die al eerder bestempeld werd als succes, is goed voor een groei van bijna 1,6 procentpunt. In totaal heeft Windows 7 een marktaandeel van 22,71 procent.

Bij Net Applications komt Windows 7 ‘slechts’ uit op 18,24 procent van de markt. Een stijging van 1,1 procentpunt.

Nieuwe Mac OS

In de zomer van 2011 lanceert Apple een nieuwe versie van het besturingssysteem Mac OS. Mogelijk neemt het marktaandeel van het bedrijf wat betreft het besturingssysteem dan weer toe. In het derde kwartaal verkocht Apple overigens wel meer Macs dan ooit te voren. De verkoop van computers van Apple steeg met zo’n 58 procent.