AMSTERDAM – De nieuwe MacBook Air 11 inch van Apple lijkt te zweven tussen netbooks, de kleine en lichte laptops, en een volwaardige laptop van Apple. De Air is klein, licht en niet bijzonder ‘sterk’ met een 1.4 GHz Intel Core 2 Duo processor. Toch komt de ervaring met de laptop niet als ‘gebrekkig’ over.

De MacBook Air 11 inch een netbook noemen is dan ook te min voor het apparaat dat 20 oktober gelanceerd werd.

Het apparaat is veel meer dan een veredelde PDA en kan veel meer dan de netbooks die we al kennen. Gamen en het streamen van video, afhankelijk van de verbinding uiteraard, geven weinig problemen en verschillende zware programma's draaien gaat ook prima.

De Air is dan ook niet louter ontworpen om tekstbestanden op te maken en de e-mail op te lezen. De Air lijkt een iets meer toegevoegde waarde te hebben en zit tussen een volwaardige MacBook en een mini-laptop in.

Snelheid verrassend

De snelheid, die verrassend is voor de Air met een vrij trage processor, wordt veroorzaakt door de flashopslag waar Apple gebruik van maakt. Niet alleen bespaart flashopslag ruimte, het is geruisloos en energiezuinig. Het belangrijkste voordeel is echter dat het apparaat een stuk sneller is.

Dat wordt vooral duidelijk wanneer de laptop binnen tien seconden is opgestart en in letterlijk één seconde uit de slaapstand kan worden gewekt. Daarnaast investeerde Apple in de batterij die bij het 11-inchmodel vijf tot zes uur gebruikerstijd heeft, wat ook in de praktijk klopt. Bovendien kan de laptop tot dertig dagen in de stand-bystand blijven staan.

Duurder

Gezegd moet worden dat de bestaande netbooks een stuk goedkoper zijn. Voor het voordeligste en meest basic model met 64 GB geheugen van de Air moet bijna duizend euro worden betaald. Voor 128 GB geheugen en dezelfde processor moet bijna twaalfhonderd euro worden neergelegd.

Daarmee doet de Air ook onder voor de normale MacBook die uitgerust is met 2.4 GHz en 250GB geheugen. Deze laptop, die dikker en zwaarder is dan de Air, kost ook duizend euro. Vergelijkingen maken is echter moeilijk omdat de Air niet echt in een bepaald segment valt.

Uiterlijk

Wat in ieder geval duidelijk is, is dat de Air, vergeleken met welke laptop dan ook, erg dun en licht is met een maximale dikte van 1.7 centimeter en een minimum van 0,3 centimeter. Het apparaat weegt bovendien slechts één kilo.

Wanneer je de Air eenmaal een week in handen hebt gehad, lijken alle andere laptops groot dik en zwaar, ook de andere MacBook's van Apple. Op het gebied van uiterlijk schiet Apple dus weer raak: het is een hebbeding en alle Apple-fans zullen de laptop, al was het alleen maar om het uiterlijk, willen hebben.

De Air is evens verkrijgbaar met een 13 inch scherm vanaf 1300 euro.