AMSTERDAM - Nieuwe software maakt gezichtsherkenning op de mobiele telefoon mogelijk. Dit zou beveiliging zoals een PIN-code of toetsenbordblokkering, over het algemeen gezien als onveilig, overbodig maken.

Donderdag hebben wetenschappers van de University of Manchester de nieuwe software gepresenteerd op een demoversie van de Nokia N900. De technologie moet uiteindelijk kunnen vertellen wie de gebruiker is, maar ook welke richting hij of zij kijkt. Zelfs de gemoedsstand van de gebruiker zal de gsm in de toekomst herkennen.

Gezichtsherkenning wordt al gebruikt op laptops, webcams en de Xbox 360. Dit is de eerste keer dat deze technologie in een verfijnde versie voor mobiele telefoons gebruikt kan worden.

'‘De camera van je telefoon maakt een video van je gezicht die daarmee 22 gelaatstrekken in het geheugen opslaat,” zegt Phil Tresadern, hoofdonderzoeker van het project. “Bestaande technieken voor gezichtsherkenning geven slechts een globale indruk van het gezicht.”

Nauwkeuriger

Omdat de nieuwe software nauwkeuriger is, kan gezichtsherkenning ook gebruikt worden voor nieuwe manieren van communiceren via de mobiele telefoon.

Voorlopig toont alleen Nokia interesse, maar de software is beschikbaar voor iedere ontwikkelaar van mobiele telefoons.