Systeem waarschuwt bestuurder bij slaperigheid

AMSTERDAM - Duitse onderzoekers van het Fraunhofer Instituut hebben een eyetrack-systeem ontworpen dat de oogbewegingen van vermoeide bestuurders meet. Met deze informatie kan het de persoon in kwestie waarschuwen.

Het eyetrack-systeem meet onder andere de tijd dat de ogen dicht zijn, de focus op de weg en de positie van het hoofd. Mocht de bestuurder een norm overschrijden, dan klinkt een alarm zodat hij of zij wakker blijft.

De software van de camera zit in de camera zelf, zodat er geen pc of laptop nodig is. Het systeem is zo groot als een luciferdoosje, dus er komt geen extra apparatuur bij kijken zoals bij reguliere oogmetingen. De eyetracker wordt in november tijdens de VISION-beurs in Stuttgart gedemonstreerd.

Andere toepassingen

Met dit project willen de Duitsers verkeersslachtoffers voorkomen. Ook andere toepassingen lijken met de mini-eyetracker mogelijk: in de medische wereld kunnen assistenten zo een vermoeide chirurg in de gaten houden. En omdat het systeem zo klein is, zouden adverteerders er ook hun voordeel mee kunnen doen: zij meten de tijd dat mensen naar hun advertentie kijken.

Het Fraunhofer Instituut maakt al langer naam op gebied van optische toepassingen. Zo kwam het vorig jaar met een bril waarop teksten afgebeeld kunnen worden, waar met de ogen doorheen gescrolld kan worden.

Tip de redactie