Tablets drukken PC-markt

AMSTERDAM – De komst van tabletcomputers als de iPad van Apple en de Galaxy Tab van Samsung hebben ervoor gezorgd dat de verkoop van PC’s in het derde kwartaal minder is toegenomen dan verwacht.

Dat heeft onderzoeksbureau Gartner bekendgemaakt. De groei kwam 5,1 procentpunt lager uit dan verwacht.

Er werd op een groei van 12,7 procent gerekend omdat het derde kwartaal doorgaans goede resultaten laat zien wegens studenten en scholieren die computers aanschaffen wanneer het nieuwe schooljaar begint.

'Geen vervanging'

“De tabletcomputers zijn geen vervanging voor PC’s, maar hebben zeker effect”, aldus Gartner. “Consumenten wachten nu vooral af wat er gaat komen voor ze een nieuw apparaat aanschaffen.”

In Amerika mogen de providers AT&T en Verizon binnenkort ook de iPad van Apple gaan verkopen. Dit zorgt mogelijk voor een stijging in de verkoop van de tablet en is bovendien een extra reden voor Amerikanen om nog even te wachten met de aanschaf van een PC.

Apple oefent niet alleen met de tablet invloed uit op de computermarkt. Eerder deze week werd bekend dat de Mac van Apple inmiddels verantwoordelijk is voor 10 procent van de totale Amerikaanse computermarkt.

In Europa wordt in oktober en november de Galaxy Tab van Samsung verwacht. Dit kan een van de redenen zijn waarom ook in Europa in het derde kwartaal minder PC's verkocht werden dan verwacht.

Lees meer over:
Tip de redactie