Apple gaat sms'jes filteren

AMSTERDAM - Apple heeft vandaag de goedkeuring gekregen voor een patent dat gebruikers van mobiele telefoons in staat stelt een filter in te stellen voor sms-berichten.

Het patent van Apple laat zien dat de gebruiker zowel inkomende als uitgaande berichten kan tegenhouden, die onpasselijke woorden bevatten. Dit kan via een applicatie gaan die voor ouderlijk toezicht gemaakt is, of via instellingen door de gebruiker zelf.

Het filter is niet alleen geschikt voor het tegengaan van sms’jes. Afbeeldingen van het patent laten zien hoe het filter ingezet kan worden om bijvoorbeeld talen te leren.

Zo kan een sms’je pas verstuurd worden als het aan bepaalde criteria voldoet, zoals een aantal woorden in de taal die je leert. Op deze manier leert de gebruiker de taal actief te gebruiken.

Volgens het patent komt in het systeem een ratingsysteem voor. Dit houdt in dat het automatische filter rekening houdt met de leeftijd van de gebruiker, waardoor sommige woorden of vertalingen wel verzonden of ontvangen kunnen worden.

Kritiek

Verschillende weblogs hebben kritiek geuit op het patent van Apple. Zo zou het leren van een taal via sms niet efficiënt zijn. Deze functie in het patent wordt dan ook gezien als excuus.

ReadWriteWeb verwijt Apple te verhullen waar het werkelijk om gaat. Naast het beschermen van de inhoud op bijvoorbeeld de iPhone zou Apple de controle willen behouden over het mobiele telefoongebruik van consumenten.

Lees meer over:
Tip de redactie