'India stelt Blackberryverbod uit'

AMSTERDAM – India heeft de deadline voor Research In Motion (RIM) verplaatst naar 31 januari. Voor die datum moet RIM het Blackberryverkeer openbaar maken voor de Indiase overheid.

Dat meldt de Indiase zakenkrant Economic Times dinsdag op basis van documenten van de Indiase overheid.

Eerder kreeg RIM tot 31 oktober de tijd om tegemoet te komen aan de eisen van India betreffende het gecodeerde verkeer van Blackberry’s.

Gecodeerd

Verschillende landen waaronder India, Pakistan, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en China gaven de afgelopen maanden aan problemen te hebben met het afgesloten verkeer tussen de toestellen.

Overheden lieten weten bang te zijn voor terroristische aanslagen wanneer instellingen het verkeer niet konden monitoren en afluisteren. RIM heeft altijd aangegeven dat het verkeer zo gecodeerd is dat er geen algemene sleutel bestaat waarmee toegang wordt gegeven tot alle communicatie.

Servers

In de VAE is het aangekondigde Blackberryverbod inmiddels van de baan. In India wordt nog overlegd. Mogelijk plaatst RIM permanente servers in het land, nu wordt al het verkeer automatisch verstuurd naar servers in Canada.

Naar verluidt heeft RIM inmiddels handmatig toegang verleend tot de berichtenservice en zou volgend jaar automatische toegang worden gerealiseerd. India wil ook dat de e-mails van Blackberry’s openbaar worden.

Tip de redactie