Windows Phone 7 focust op keuzes

AMSTERDAM – Microsoft heeft maandag het mobiele platform Windows Phone 7 officieel gelanceerd. Ook werden verschillende toestellen van onder andere HTC, Samsung, Dell en LG gepresenteerd.

In totaal presenteerde Steve Ballmer, CEO van Microsoft, negen nieuwe telefoons die uitgerust zijn met Windows Phone 7. De toestellen moeten voor de feestdagen beschikbaar zijn. Zowel in de Verenigde Staten, Europa en Azië.

HTC zal vijf telefoons op de markt brengen, LG en Dell lanceren één telefoon en Samsung verzorgt twee toestellen met Windows Phone 7.

"Al deze verschillende toestellen zorgen ervoor dat de gebruiker veel keuze heeft. Mensen kunnen kiezen welk scherm, welk toetsenbord en welk formaat ze willen", aldus Ballmer tijdens de presentatie. Ook het systeem zelf draait volgens Ballmer volledig om de gebruiker.

Snel en simpel

Volgens Microsoft is het mobiele besturingssysteem volledig anders dan de systemen die er al waren, zoals iOS van Apple en Android van Google.  Windows Phone 7 zou zich vooral moeten onderscheiden van de concurrentie met simpel gebruik en beter georganiseerde applicaties. Omdat gebruikers vrijwel alles kunnen aanpassen aan persoonlijke voorkeuren moet het gebruik gemakkelijker en sneller zijn.

Ook heeft Microsoft gefocust op tekstinvoer. Zo worden verkeerd ingetikte woorden automatisch aangepast aan wat de gebruiker eigenlijk bedoelde. Eventuele fouten van het systeem kunnen worden aangepast. Het systeem onthoudt de aanpassingen vervolgens voor een volgende keer.

Hubs

Daarnaast zet Microsoft in op sociale netwerken. Via de zogeheten Hubs zijn updates makkelijk te volgen. Die Hubs staan centraal in Windows Phone 7. In totaal zijn er zes 'hubs', knooppunten die gerelateerde informatie en applicaties rond een bepaald thema verzamelen.

De 'people hub' geeft bijvoorbeeld niet alleen toegang tot telefoonnummers en e-mailadressen van contacten, maar ook hun laatste statusupdates op bijvoorbeeld Facebook, of foto's die ze via internet delen.

Een 'office hub' biedt toegang tot mobiele versies van bijvoorbeeld tekstverwerkingssoftware Microsoft Word, en tot Outlook, waarmee zakelijke mailaccounts kunnen worden gelezen.

Zune en Xbox Live

Opmerkelijk aan het nieuwe platform is de integratie met de diensten Xbox Live en Zune Marketplace. Die maken het mogelijk om online te gamen, of muziek en films te kopen. Ook is het mogelijk online muziek te streamen via Zune.

"Iedere Windows 7-telefoon is tegelijkertijd een Zune," zei Joe Belfiore van het bedrijf eerder tijdens de presentatie op het World Mobile Congress in Barcelona. De Zune is Microsofts muziekspeler, vergelijkbaar met de iPod van Apple.

Via Xbox Live kunnen gebruikers direct spelletjes spelen en statistieken bijhouden. Door de omvang van Xbox Live zullen volgens Microsoft veel games worden ontwikkeld voor Windows Phone 7, door bijvoorbeeld EA.

Zo zal binnenkort het populaire spel The Sims gelanceerd worden het platform. "De Windows Phone 7-toestellen zullen echte gamemachines worden", aldus een topman van Microsoft bij de presentatie.

Nederland

Voorlopig zal er geen Nederlandse versie van het systeem uitkomen, maar het bedrijf heeft wel besloten de mobieltjes in Nederland te lanceren. Door het ontbreken van een Nederlandse versie zal Marketplace ook nog niet worden gelanceerd, wat betekent dat er geen betaalde applicaties kunnen worden gedownload.

Met het mobiele platform wil Microsoft de achterstand op de iPhone en Googles Android goedmaken.

Lees meer over:
Tip de redactie