AMSTERDAM – Het luchtvervoer van lithium-ionaccu's, die veel gebruikt worden in telefoons en andere mobiele apparaten, levert mogelijk extra gevaar op en moet daarom verminderd worden.

Amerikaanse autoriteiten zouden al bezig zijn met het ontwikkelen van nieuwe manieren om de batterijen en apparaten waar de batterijen inzitten te vervoeren. Dat melden anonieme bronnen tegenover de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal.

Aanleiding is een ongeval met een UPS Boeing 747 dat waarschijnlijk veroorzaakt werd door brand ontstaan in een lading elektronische apparaten.

De apparaten uitgerust met de bewuste batterijen zouden extra gevaar opleveren vanwege de mogelijkheid op kortsluiting en oververhitting in vliegtuigen die volgestopt zitten met dergelijke ladingen.

Vermindering

Autoriteiten in Amerika zouden daarom kijken naar oplossingen om problemen te voorkomen. Zo zou worden nagedacht over een andere manier van verpakken, een vermindering van de omvang van de in vliegtuig vervoerde ladingen en het waarschuwen van piloten die dergelijke ladingen vervoeren.

Vanuit bedrijven die de apparaten ontwikkelen, produceren of verschepen, komt veel protest tegen de plannen. Zo zouden de maatregelen kunnen zorgen voor een krimp in de economie en industrie van landen die zijn aangewezen op leveringen via vliegtuigen.

Duurder en trager

Bovendien zou de vermindering van het vervoeren van lithium-ionaccu’s en apparaten die daar gebruik van maken een hogere prijs voor de consument als gevolg hebben. Ook worden leveringen naar verwachting vertraagd.