AMSTERDAM – Nokia heeft dinsdag, tijdens het jaarlijkse evenement Nokia World, drie nieuwe smartphones gelanceerd die de concurrentie met de iPhone, de Blackberry en Androidtoestellen aan moet gaan.

“De strijd van Nokia om wereldwijd marktleider te blijven, is vandaag in de hoogste versnelling gezet”, aldus Niklas Savander, topman bij Nokia, tijdens de presentatie.

Met de Nokia E7, C7 en C6 wil het bedrijf definitief de strijd aangaan met de concurrentie. Onlangs werd de N8 al gelanceerd. Nokia kon de afgelopen jaren niet meekomen op de markt van smartphones.

Het bedrijf heeft nog steeds ongeveer 40 procent van de markt in handen, maar heeft een groot percentage marktaandeel moeten inleveren aan Apple en RIM. Ook Google, nog een nieuwkomer op de markt, zal naar verwachting een stuk van het marktaandeel van Nokia overnemen.

Ovi Store en Symbian

Naast de nieuwe toestellen werd er ook een nieuwe versie van de Ovi Store gepresenteerd. De online applicatiewinkel van Nokia zou nu gebruiksvriendelijker en uitgebreider zijn. Bovendien gaat Nokia een aantal exclusieve applicaties ontwikkelen die Apple en Google het nakijken moeten geven.

Tevens is het besturingssysteem Symbian aangepast. Het systeem zou sneller functioneren en Nokia heeft ruim 250 nieuwe functies en verbeteringen doorgevoerd. Het bedrijf richt zich met de nieuwe telefoons op “een markt die steeds vaker gedefinieerd wordt door sociaal contact en locatiediensten.”

Toestellen

De Nokia E7 moet zich vooral gaan richten op de zakelijke markt. De telefoon heeft een uitschuifbaar toetsenbord en maakt gebruik van speciaal beveiligde e-mail. Het toestel zal, zonder BTW, 495 euro gaan kosten.

De C7 is vooral gemaakt voor gebruik van sociale netwerken. De prijs zal liggen rond de 335 euro. De C6 is met een geschatte prijs van 260 euro de goedkoopste van drie en wordt door Nokia omschreven als een kleine en stijlvolle smartphone.

Verwachtingen

De toestellen moeten voor het eind van het jaar te koop zijn. De verwachtingen bij Nokia zijn hoog. Volgens Savander doet de N8 het erg goed: “Als we kijken naar het enthousiasme van consumenten en de hoogste online voorverkoop in onze geschiedenis, mogen we grote dingen verwachten van de N8.”

Een analist van Gartner laat tegenover Reuters weten dat de toestellen een duidelijke verbetering zijn. “Maar we weten allemaal dat Nokia niet is waar het moet zijn. Het opstappen van de oude garde en het aantrekken van een nieuwe CEO zal investeerders misschien meer vertrouwen geven dat er echt iets gaat veranderen.”

Vorige week werd bekend dat CEO Olli-Pekka Kallasvuo vanaf 20 september niet meer werkzaam zal zijn bij het bedrijf. Stephen Elop van Microsoft zal het werk van Kallusvuo overnemen. Ook een van de langstzittende topmannen Anssi Vanjoki, maakte maandag bekend op te stappen.

Nieuwe toestellen Nokia