Computermaker Zotac kondigde deze week twee nieuwe mini-pc’s aan. De compacte nettop-computers zien er niet alleen fraai uit, ze zijn ook nog eens te gebruiken als blu-rayspeler.

De gemiddelde nettop-pc doet niet aan optische stations, laat staan aan blu-raydrives. De HD-ID33 en HD-ID34 hebben echter wel een HD-schijfjeslezer aan boord. Het gaat daarbij om een slot-loading drive, oftewel een blu-raystation zonder uitschuivende lade. Zo blijven de afmetingen binnen de perken, waardoor de mini-pc’s prima in de woonkamer gebruikt kunnen worden als blu-rayspeler en media- en internet-pc.

Met uitzondering van enkele usb 3.0-aansluitingen zijn de overige specificaties vrij standaard. Beide modellen hebben een Intel Atom D525-processor, 2GB geheugen, een Nvidia Ion videochip, hdmi-uitgang en wifi. De HD-ID34 heeft daarnaast een 250GB harddisk aan boord met Windows 7, terwijl gebruikers bij de ID33 zelf een schijf of ssd naar keuze moeten inbouwen.

De fraaie nettops zijn niet de snelste, maar zouden wel alle lichte computertaken – surfen, e-mailen, media afspelen – zonder enig probleem kunnen uitvoeren. Wanneer en voor welke prijs deze eerste mini-pc’s met blu-ray in de winkels komen te liggen, is nog niet duidelijk.