Steeds meer netbooks worden standaard uitgerust met HD-schermen, maar Fujitsu gaat nog een stapje verder. De computerfabrikant introduceerde deze week de Lifebook T580, een krachtige en flexibele tabletnetbook met Full-HD scherm.

Gezien zijn paardenkrachten is Fujitsu’s nieuwste nauwelijks nog een netbook te noemen. In plaats van een zwakke Intel Atom-processor beschikt het apparaat desgewenst over een stevige Intel Core i5-chip van 1,33GHz en tot 4GB geheugen. Daarbij kunnen klanten kiezen voor maximaal 500GB harddiskruimte of een 128GB ssd, met Windows 7 erop voorgeïnstalleerd.

Wat formaat en gewicht (1,4 kilo) betreft zou de T580 echter niet misstaan in een schap vol netbooks. De minilaptop heeft een scherm van 10,1 inch, dat overigens wel aanraakgevoelig is en gedraaid en gekanteld kan worden. Daarbij heeft dit scherm niet simpelweg een resolutie van 1366 bij 768 pixels, maar laat het 1920 bij 1200 beeldpunten zien.

Voor internet- en netwerkverbindingen heeft Fujitsu de nieuwe Lifebook uitgerust met een snelle wifi-n-modem. Mobiele internetters kunnen eventueel kiezen voor een model met ingebouwde 3G-ontvangst. Ondanks zijn forse spierballen, heeft de Lifebook T580 een opvallend lange adem: de aanraakgevoelige minilaptop blijft tot acht uur draaien op een volle batterij. Wat Fujitsu’s kleine geweldenaar moet kosten en wanneer hij verkrijgbaar zal zijn, is nog niet bekend.