AMSTERDAM - Navteq, een fabrikant van digitale wegenkaarten, komt met een nieuw GPS-systeem dat rij-instructies geeft zoals een bijrijder dat zou doen. Natural Guidance gebruikt bekende ‘markers’ in de omgeving om te navigeren.

Op deze manier zouden gebruikers een meer menselijke benadering van navigatie beleven.

Navigeren gebeurt in het nieuwe systeem door middel van soorten en kleuren gebouwen, in plaats van afstanden. Wanneer de gebruiker een bepaalde afslag moet nemen, zo toont een video, dan herkent Natural Guidance bijvoorbeeld een blauw gebouw en meldt vervolgens dat de bestuurder daar af moet slaan.

Navteq spreekt met zijn nieuwe GPS-systeem wellicht een ander soort consument aan dan degenen die gratis willen navigeren. Onlangs werd bekend dat er gratis navigatie op de iPhone zal verschijnen via een applicatie en ook Google bracht deze software naar de smartphone.

Kritiek

Navteq kreeg kritiek te verwerken met de lancering van Natural Guidance. Gadgetsite Gizmag stelde dat de techniek om herkenbare punten in te voeren moeilijk te realiseren is. Bovendien zijn gebouwen steeds aan verandering onderhevig, iets wat NavTeq moeilijk zou kunnen bijhouden.