Temidden van het 3D-tv-geweld op de IFA-beurs in Berlijn vorige week, kondigde Toshiba als enige fabrikant een 3D-tv aan die zonder brilletjes werkte. Het bedrijf blijkt echter ook met tv’s te komen, waarvoor wél ‘gewoon’ 3D-brilletjes nodig zijn.

Toshiba mag over zijn aankomende, brilloze 3D-tv dan nog wat vaagjes doen, dat is niet het geval met zijn andere 3D-televisies. De 3D-schermen waarvoor gebruikers wel een actieve-sluiterbril op moeten zetten, komen dan ook binnen afzienbare tijd op de markt.

In oktober brengt de elektronicafabrikant de WL768-serie uit. Deze serie bestaat uit drie tv’s met schermdiagonalen van 40, 46 een 55 inch. Het trio beschikt elk over een lcd-paneel met led-backlight aan de randen, waardoor de tv’s vrij slank kunnen worden gemaakt: 2,89 centimeter.

Tv-uitzendingen opgepoetst

De drie Full-HD 3D-televisies hebben een beeldverversing van 200Hz. Bij het bekijken van 3D-films en –games worden beelden voor het linker- en rechteroog om en om getoond, terwijl een actieve-sluiterbril de linker- en rechterglazen om en om blindeert, zoals gangbaar is bij led-televisies met 3D.

Toshiba meldt dat het een speciale techniek aan de tv’s heeft toegevoegd, waarmee ook 3D-uitzendingen via digitale televisie worden opgepoetst, zodat ze net zo scherp ogen als 3D-blu-rayfilms. Daarnaast claimt de fabrikant een dynamisch contrast van maar liefst 7.000.000:1.

De drie televisies komen in oktober in de winkels te liggen. Elk wordt geleverd met één 3D-bril. Ook brengt Toshiba die maand zijn eerste 3D-blu-rayspeler uit. Het bedrijf noemt vooralsnog geen adviesprijzen.