AMSTERDAM - Apple lanceert volgende week vernieuwde versies van alle iPods die nog in productie zijn. Ook heeft het bedrijf woensdag bekendgemaakt dat er een streamingservice, nieuwe Apple TV, iOS en iTunes zullen komen.

Dat vertelde Steve Jobs, CEO van Apple, op een conferentie.

Zo zal de nieuwe iPod Shuffle weer beschikken over knoppen, net als de tweede generatie van deze iPod. Bij de derde generatie werden de knoppen verwijderd. De vernieuwde iPod Shuffle zal 49 dollar gaan kosten.

De nieuwe iPod Nano zal daarnaast beschikken over een multitouch aanraakscherm en zal bijna de helft kleiner zijn dan de huidige Nano. Het vernieuwde model zal verkrijgbaar zijn vanaf 149 dollar.

iPod Touch

De veranderingen in de iPod Touch, volgens Jobs de populairste iPod, zitten vooral binnenin het apparaat.

De Touch beschikt over een beter scherm, twee camera's en Facetime, een soort videobellen. Bovendien zijn er een aantal functionaliteiten van de iPhone overgenomen. De twee apparaten communiceren dan ook beter met elkaar. Het 8GB-model is verkrijgbaar voor 229 dollar.

iTunes 10

Op de conferentie maakte Jobs tevens bekend dat er een nieuwe versie van iTunes komt. "iTunes 10 is de volgende grote verandering", aldus de CEO. "We hebben iTunes eleganter en simpeler gemaakt."

In de vernieuwde iTunes is bovendien sociaal netwerk Ping verwerkt. "Ping is een sociaal netwerk dat zich volledig richt op muziek. Het is een ontmoeting tussen Twitter, Facebook en iTunes", legt Jobs uit.

Ping

Via Ping kunnen gebruikers de activiteiten van favoriete artiesten volgen, zien waar vrienden naar luisteren en deze muziek direct downloaden. Bovendien kunnen gebruikers kijken welke concerten er worden verwacht en welke vrienden naar welk concert gaan.

Ping is naast voor computers en laptops beschikbaar voor de iPhone en iPod Touch. iTunes 10 wordt woensdag gelanceerd.

Apple TV

Ook de tweede generatie Apple TV komt eraan. Het nieuwe apparaat is vier keer zo klein als de eerste generatie. "De eerste generatie Apple TV is nooit echt aangeslagen", bekent Jobs.

Er worden bij de nieuwe versie van de service geen video's meer gekocht, in plaats daarvan wordt alles gehuurd. "Dit maakt tv-series en films goedkoper en gebruikers hoeven niet meer bezig te zijn met het ordenen van data op het geheugen omdat de video's gestreamd worden."

Streamingservice

De streamingservice van Apple werd al langer verwacht. Televisieprogramma's zullen in plaats van 2,99 dollar nog slechts 99 dollarcent kosten. HD-films kosten bij de lancering op DVD 4,99 dollar. De prijs zal naar verloop van tijd zakken.

Met Apple TV kunnen gebruikers video's streamen via internet op hun televisie. Volgens Jobs hebben gebruikers van de eerste generatie Apple TV aangegeven dat de synchronisatie tussen tv en computer automatisch moet verlopen. In de tweede generatie is dat dan ook het geval.

De diensten worden eerst, vanaf woensdag, beschikbaar in de Verenigde Staten, daar zullen Fox en ABC hun shows aanbieden via de streamingservice. De rest van de aanbieders is nog niet overtuigd door Apple.

De prijs van Apple TV wordt verlaagd van 299 dollar naar 99 dollar.

Airplay

Gebruikers kunnen er via AirPlay (voorheen AirTunes) voor kiezen om video's, films en tv-programma via hun computer, iPad of televisie te streamen. Ook kan er halverwege de video gewisseld worden van apparaat.

Apple TV en Airplay zullen woensdag beschikbaar worden in de Verenigde Staten, Groot-Brittanië, Frankrijk, Duitsland, Canada en Australië. Andere landen volgen later.

Wanneer Nederland aan de beurt komt is nog niet bekend. Een medewerker van Apple liet tegenover NU.nl weten dat de lancering in overige landen afhankelijk is van toekomstige samenwerking met aanbieders van tv-shows. In Duitsland zal Apple TV 119 euro gaan kosten.

iOS 4.1

Voor de iPhone en iPod Touch komt bovendien een nieuwe versie van het besturingssysteem iOS uit. iOS 4.1, vanaf volgende week verkrijgbaar, zal alle bugs verhelpen die in 4.0 aanwezig waren. Zo zal de iPhone 3 beter functioneren dan met iOS 4.0 het geval was.

Bovendien wordt de kwaliteit van foto's verbeterd en wordt Game Center in het systeem geïntegreerd. Via Game Center kunnen gebruikers multiplayergames spelen met vrienden en deze vrienden gemakkelijk uitdagen.

iOS 4.2

Jobs liet ook alvast zien hoe iOS 4.2 eruit gaat zien. Deze versie zal in november beschikbaar worden. Deze update heeft vooral gevolgen voor de iPad.

Veel functionaliteiten van de iPhone, zoals multitasken, worden dan overgenomen op de tabletcomputer. Ook kunnen gebruikers dan folders maken en draadloos printen.

Apple lanceert nieuwe producten