Canon heeft naar eigen zeggen de grootste CMOS camerasensor ter wereld gefabriceerd. Volgens de Japanse camerafabrikant is de forse digitale chip zo lichtgevoelig dat het genoeg heeft aan één procent van de normale belichtingstijd, om een duidelijke foto te produceren.

Bij de onthulling van de nieuwe CMOS-sensor op dinsdag verkondigde Canon dat de chip ruim 20 bij 20 centimeter meet. Daarmee is het nieuwe cameraonderdeel ongeveer veertig keer zo groot als de grootste beeldchip die in Canons consumentencamera’s te vinden is.

Dit grotere formaat zorgt voor een forse toename van de lichtgevoeligheid. Ten opzichte van de beeldsensor van een professionele spiegelreflexcamera, zou de nieuwe sensor nog maar een honderdste van het licht nodig hebben om een foto te produceren van dezelfde kwaliteit.

De nieuwe beeldchip – die niet alleen geschikt is voor fotografie maar ook voor het maken van filmopnames – is niet direct bedoeld voor toepassing in camera’s voor consumenten. Wel ziet Canon mogelijkheden op wetenschappelijk gebied. Zo is de chip bij uitstek geschikt om heldere nachtopnamen te maken van dierlijke gedragingen, en om de banen van sterren vast te leggen, aldus Canon.