AMSTERDAM - Een student aan de Technische Universiteit Eindhoven heeft een interface ontwikkeld, waarop gebruikers zonder te kijken tekstberichten op een mobieltje kunnen invoeren.

Guust Hiltes ‘Tactile Texting’-concept bestaat uit een ronde touchpad ter grootte van een hockeypuck, die draadloos in verbinding staat met een mobiele telefoon.

Gebruikers kunnen letters invoeren door met hun duim over ingegraveerde gleuven te glijden, zo toont een video.

Blinden

Hilte denkt dat zijn interface vooral interessant is voor blinden, omdat het voor hen moeilijk is om letters en tekens te herkennen op de kleine QWERTY-(touchscreen) keyboards die mobieltjes bieden.

Het Amerikaanse entrepreneurstijdschrift FastCompany bespreekt ook de optie om het touchpad in te zetten bij situaties waarin gebruikers wandelend aan het sms’en zijn.

Geïntegreerd

Hilte zegt in de toekomst een geavanceerd model te willen ontwikkelen, dat veel dunner is en behoort tot de achterkant van een mobieltje. Een gebruiker zou dan, afhankelijk van de situatie, voor de touchscreen- of touchpad-modus kunnen kiezen.

Blinden kunnen met Hilte’s concept nog steeds geen tekstberichten lezen, maar hier zou tekst-naar-spraak software uitkomst bij kunnen bieden.

Tot nu toe is nog niet bekend of bedrijven voldoende businesspotentie in ‘Tactile Texting’ zien. Voor wandelend sms'en zijn ook andere alternatieven in de omloop: Samsung ontwikkelde recentelijk Road SMS, een applicatie die bestaat uit een touchscreen Qwerty-toetsenbord met op de achtergrond de naderende horizon waar de gebruiker naar toe wandelt.