AMSTERDAM – Samsung heeft 45 dagen na de lancering in de Verenigde Staten 1 miljoen exemplaren van de smartphone Galaxy S verscheept. Volgens analisten is het toestel het eerste teken van het komende succes van Android.

Apple mag dan in het openingsweekend 1,7 miljoen exemplaren van de iPhone 4 hebben verkocht. De 1 miljoen telefoons die Samsung verstuurde bewijzen volgens analisten dat veel mensen genoeg hebben van Apple.

Jack Gold, analist bij J. Gold Associates, laat aan persbureau Reuters weten dat hij in de verkoop van de Galaxy S het begin van de overmacht van Android, het mobiele besturingssysteem van Google, ziet.

Dictatoriaal

“Er bestaat geen twijfel over het feit dat mensen anti-Apple en pro-Android worden”, aldus Gold. “Het gaat niet alleen om de prijs, maar ook om het hebben van een open alternatief en minder dictatoriale controle over wat gebruikers mogen doen met hun apparaat.”

Gold verwacht dat de verkoop van alle Android-toestellen in 2011 wereldwijd groter is dan het aantal verkochte iPhones. Analisten van Gartner sluiten zich bij deze verwachting aan.

Marktaandeel

Eerder deze maand werd al bekend dat telefoons die zijn uitgerust met Android-software in het tweede kwartaal van 2010 een leidend marktaandeel van 34 procent in de Verenigde Staten hebben bereikt. De iPhone moest het doen met een marktaandeel van 22 procent.

Google heeft momenteel overeenkomsten met onder andere Motorola, HTC, Sony Ericsson en Samsung over de ontwikkeling van telefoons met besturringssysteem Android.