AMSTERDAM – Het Blackberryverbod dat de Indiase regering dreigde dinsdag in te voeren is voorlopig van de baan.

Research In Motion (RIM) de fabrikant van de mobiele telefoons heeft deels toegegeven aan de eisen van de overheid. Er zou een server geplaatst kunnen worden in het land zodat de overheid toegang krijgt tot het verkeer tussen Blackberry’s.

Zestig dagen

Bronnen melden aan de Indiase zakenkrant The Economic Times dat de komende zestig dagen wordt onderzocht of de toezegging van RIM voldoende is.

India had RIM opgedragen het land toegang te geven tot zijn diensten, anders zou de Blackberry worden verboden in het land, dat de snelst groeiende markt voor telecom ter wereld is. Momenteel maken volgens de overheid ruim 1 miljoen inwoners gebruik van een Blackberry.

Veiligheid

India had een verbod op de mail- en messengerdiensten van Blackberry in het vooruitzicht gesteld, omdat de veiligheidsdiensten de inhoud niet kunnen controleren.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken laat nu weten dat RIM ‘bepaalde voorstellen’ heeft gedaan die opsporingsdiensten toegang geven tot het verkeer van Blackberry.

Persbureau Reuters meldde halverwege augustus al een doorbraak in de gesprekken tussen RIM en de Indiase overheid. Toch bleven de twee partijen de weken daarna nog met elkaar om de tafel zitten en maakt de overheid pas nu bekend dat het verbod voorlopig van de baan is.