AMSTERDAM – Google introduceert maandag een nieuwe toepassing voor Gmail genaamd Priority Inbox. Hiermee kunnen gebruikers hun binnenkomende e-mails automatisch laten sorteren op urgentie.

Priority Inbox zou er voor zorgen dat mensen 6 procent minder tijd besteden aan e-mail. Omgerekend betekent dit dat informatiewerkers, die 13 uur per week aan e-mail kwijt zijn, een week per jaar besparen.

De toepassing is een nieuwe weergave van de inbox en focust automatisch op ‘belangrijke’ berichten. Ook een nieuwe spamfilter is aanwezig. "Uit onze testgroep blijkt dat gebruikers 13 procent minder tijd besteden aan het lezen van onbelangrijke e-mail", laat Google tegenover NU.nl weten.

Secties

Priority Inbox splits de inbox op in drie secties: Belangrijk en ongelezen, Ster en Overige. De techniek sorteert berichten automatisch in een van de categorieën. Om de urgentie van een bericht te kunnen voorspellen, maakt Gmail gebruik van verschillende signalen.

Zo analyseert het systeem van wie de e-mail afkomstig is en hoe de gebruiker voorheen op soortgelijke berichten heeft gereageerd (meteen verwijderd, meteen beantwoord, gemarkeerd als ongelezen). Het systeem raadpleegt ook de inhoud van een e-mail.

Privacy

Volgens Google is er geen gevaar voor de privacy van gebruikers wanneer het systeem automatisch content scant op bepaalde woorden.

"De informatie wordt alleen binnen de inbox van de betreffende persoon gebruikt en er zullen dan ook geen reclames of iets dergelijks verschijnen aan de hand van de informatie", aldus Google. Er is ook geen link met andere diensten van het bedrijf

Prioriteiten

Google wijst erop dat wanneer een gebruiker Priority Inbox gaat gebruiken de prioriteiten steeds beter zichtbaar worden. Bovendien kunnen gebruikers de prioriteiten zelf aanpassen. Ook zijn de mappen aan te passen. Zo kan de map Belangrijk en ongelezen veranderd worden in alleen Belangrijk. Op deze manier blijven ook de gelezen e-mails in deze map aanwezig.

De derde map: Overig, kan door gebruikers worden gehanteerd als eigen map met daarin bijvoorbeeld alle e-mails die te maken hebben met een bepaald onderwerp.

Lancering

De komende dagen zal de nieuwe toepassing worden uitgerold naar alle gebruikers wereldwijd. Gebruikers kunnen besluiten de weergave ook niet te activeren.