AMSTERDAM - Een groep ontwikkelaars is druk bezig om Nokia-telefoons zodanig te hacken dat ze werken op Android, het populaire besturingssysteem van Google voor mobieltjes.

Een nieuwe video laat zien dat er flinke voortgang is geboekt, al geven de ontwikkelaars toe dat er nog veel werk aan de winkel is voor hun project Nitdroid. Maar nu al is een apparaat te zien dat er uitziet als een Nokia, maar van binnen een Android is.

Volgens kenners is hieraan behoefte. “Nokia’s hardware is fantastisch, maar hun software is suboptimaal, traag, buggy en biedt niet altijd de beste gebruikservaring”, zo zegt een specialist tegenover Wired. “Android is een veel betere softwareomgeving voor Nokia-telefoons dan wat Nokia zelf biedt.”

Symbian

Op dit moment is er een redelijk functionerende Android-versie te zien voor Nokia’s N900, een tablet. Normaliter draaien de meeste toestellen van Nokia op Symbian. Nokia zelf heeft overigens geen plannen om Android te gaan gebruiken, ondanks de sterk groeiende populariteit van dit systeem.

Recent kondigde Nokia nog de N8 aan, een toestel dat eindelijk de strijd moet kunnen aangaan met de iPhone en Android-toestellen. Ook dit toestel draait op Symbian.