AMSTERDAM - Vanaf woensdag kan de Nokia N8, de nieuwste smartphone van de Finse mobieltjesfabrikant, in Nederland besteld worden. Eind september worden de eerste toestellen uitgeleverd. De wereldwijde marktleider in mobiele telefoons maakte dat woensdag bekend.

De N8 is de eerste smartphone van Nokia die serieus de strijd aangaat met de toetssteen voor dit type toestellen, de iPhone van Apple. De Finnen leggen er zelf bijvoorbeeld sterk de nadruk op dat hun toestel de computertaal Flash ondersteunt.

Veel iPhonebezitters klagen juist dat hun toestel géén Flash spreekt en dat talloze websites die met de populaire taal werken, daardoor ontoegankelijk zijn.

Geen toetsenbord

Net als de iPhone heeft het Nokia-toestel geen toetsenbord maar alleen een ruim aanraakscherm. Is het scherm ook 'multi-touch' zoals bij de iPhone? ''Ik mag die omschrijving niet uitspreken want hij is beschermd door een concurrent maar je kunt het scherm inderdaad met meerdere vingers tegelijk bedienen'', bevestigt een woordvoerder van Nokia.

Het nieuwe mobieltje van Nokia moet vooral liefhebbers van video en fotografie verleiden. Zo heeft de camera een resolutie van 12 megapixels, volgens Nokia een record bij mobieltjes, en is de camera uitgerust met een Duitse kwaliteitslens van Carl Zeiss.

HD-kwaliteit

Video's kunnen in HD-kwaliteit worden opgenomen en afgespeeld. Voor extra kijkgenot kan het toestel via een HDMI-kabel op een HD-televisie worden aangesloten. Foto's en video's kunnen op het apparaat zelf worden bewerkt en van speciale effecten worden voorzien.

De N8 werkt onder versie 3 van het besturingssysteem Symbian. Populaire concurrerende besturingssystemen voor smartphones zijn naast dat van de iPhone onder meer Android van Google en Windows Phone van Microsoft.

Verbeterde versie

Symbian wordt bijna exclusief door Nokia toegepast. Alleen een paar toestellen van Sony Ericsson en Samsung draaien ook onder Symbian. De nieuwe, verbeterde versie 4 van Symbian is al aangekondigd maar Nokia kan niet zeggen of en hoe die nieuwe versie op het kersverse toestel geïnstalleerd kan worden.

De Nederlandse adviesprijs van de Nokia N8 zonder mobiel abonnement is 489 euro, inclusief btw. De iPhone 4, het laatste model van Apple, wordt in Nederland niet zonder abonnement verkocht. In België wel, vanaf pakweg 650 euro.