AMSTERDAM - Google heeft de spraaknavigatie-opties voor het besturingssysteem Android uitgebreid. Voice Actions biedt op Android 2.2 nu de mogelijkheid om een website te openen, door muziek te scrollen en e-mail te versturen.

Ook is de spraaksoftware geschikt om een organizer en notititeblok in te vullen, of een GPS-navigatiesysteem te bedienen.

Google kondigde gisteren tegelijkertijd ook zijn Chrome to Phone-applicatie officieel aan, waarmee diverse gegevens naar een telefoon te versturen zijn. Google legt in twee video’s uit wat de mogelijkheden van beide softwareprogramma’s zijn.

Geavanceerd

Bij de lancering van Google’s mobiele telefoon, de Nexus One , kwam in eerste instantie een vereenvoudigde versie van Google Voice Actions beschikbaar. Tot gisteren was het alleen mogelijk om invulvelden voor bijvoorbeeld e-mail met spraak te bedienen.

De handsfree telefoonnavigatie, handig voor in de auto, werkt alleen op basis van Engelstalige commando’s met een Amerikaans accent. De 2.1 versie van Android werkt wel meerdere talen, maar nog niet in het Nederlands. Consumenten kunnen de nieuwe spraakbediening installeren, als ze de Voice Search-applicatie uit de Android Market downloaden of updaten.

Chrome to Phone

Met Chrome to Phone kunnen gebruikers navigatiegegevens, Youtube-video’s, websites of telefoonnummers naar hun mobieltje te versturen. Het programma is in bèta-versie al beschikbaar voor Googles Chrome-browser, maar er is nu ook een Firefox plug-in. Voor het versturen van zogenaamde intents is de 2.2-versie van Android noodzakelijk.