AMSTERDAM - Een student van de University of California heeft een programma ontwikkeld dat voetgangers uit de afbeeldingen van Google Street View verwijdert. Hiermee speelt hij in op de discussie rondom privacy van afgebeelde personen.

Hoewel Street View zelf de gezichten van toevallig gefotografeerde personen vervaagt, stelt informaticastudent Arturo Flores dat mensen op basis van kleding, lichaamsvorm en de locatie nog steeds te herkennen zijn.

De software moet hier een einde aan brengen, maar is nog niet geaccepteerd door Google. De aanpassingen die de student kan maken, worden dus (nog) niet doorgevoerd in Street View.

Het programma herkent de vorm van lichamen en verwijdert deze. Het vult lege ruimte met beeld dat afkomstig is van foto’s direct voor of na het betreffende shot waar de persoon op de zien is.

De software is echter nog in de experiment-fase. Flores is naast het verbeteren ook bezig met de optie hele groepen mensen te verwijderen uit de beelden van Street View.

Privacy

Er is veel kritiek geweest op Google vanwege het schenden van privacy in Street View. Niet alleen stonden voetgangers en mensen binnen woningen ongevraagd op beeld, ook kwamen er veel klachten uit Duitsland.

Bij het maken van opnames voor Street View werd bekend dat Google per ongeluk data van wifi-netwerken had opgeslagen. De software van Flores zou kunnen betekenen dat Google geen rekening meer hoeft te houden met individuen die in Street View verschijnen.