NEW DELHI - Enkele dagen nadat een verbod op de Blackberry in Saudi-Arabië werd afgewend, dreigt een dergelijk verbod in India juist weer dichterbij te komen.

Dit meldde de Hindustan Times dinsdag.

In India is al langer een discussie gaande rondom de diensten van Blackberry. De berichten van de smartphone zijn niet te ontcijferen voor veiligheidsdiensten.

Nokia

Vorige week werd bekend dat Nokia, die ook gebruikmaakt van gecodeerd verkeer, toegegeven heeft aan de eisen van India. Opsporingsdiensten krijgen nu wel toegang tot het dataverkeer van Nokiatoestellen. Research In Motion (RIM), de producent van Blackberry, liet weten nog geen afspraken te hebben gemaakt met India.

Wel gaf het bedrijf toen al aan gesprekken te voeren om tot een oplossing te komen. De Indiase overheid geeft nu commentaar over de inhoud van de gesprekken en laat weten dat er volgende week een nieuwe bijeenkomst gepland staat.

Wetgeving

Een woordvoerder van het ministerie vertelt dat of Blackberry nu mee wil werken of niet, de overheid sowieso toegang zal krijgen tot het dataverkeer. "Indiase providers hebben afspraken met de overheid om inzage te geven in het verkeer wat door hen wordt doorgegeven."

In de wet van India staat dat het berichtenverkeer toegankelijk moet zijn voor deze diensten. De autoriteiten willen dat dit ook geldt voor de Blackberry, bang als ze zijn voor het terrorisme dat het land van tijd tot tijd teistert.

Mocht inzage door het gecodeerde verkeer van RIM niet mogelijk zijn, zal de overheid een blokkade niet uit de weg gaan. Een gezamenlijke oplossing heeft vooralsnog echter de voorkeur.