AMSTERDAM - Mogelijk hoeven gebruikers mobieltjes in de toekomst niet meer met de handen te bedienen. Een nieuwe app zou de mogelijkheid geven om een contactenlijst door te bladeren met gedachten.

ThinkContacts, gepresenteerd op een video, is gemaakt voor de Nokia N900. De app is bedoeld voor een headset van het bedrijfje NeuroSky.

De headset meet het zogenoemde potentiaalverschil in de hersengolven. Daaruit zou tot op zekere hoogte af te leiden zijn waarop een persoon zich focust en wat hij denkt. Via bluetooth zendt de headset die gegevens vervolgens naar het Nokia-mobieltje, zodat ThinkContacts weet of iemand bijvoorbeeld naar boven of naar beneden wil scrollen in de contactenlijst.

Daadwerkelijk bellen zou mogelijk zijn als de desbetreffende gebruiker zich sterk concentreert op een van de personen in zijn contactenlijst.

Knoppen

Thinkcontacts zou in de toekomst volgens de makers bijvoorbeeld geschikt zijn voor gehandicapten. Voorlopig moet de gebruiker echter nog verschillende knoppen de headset en het toestel indrukken voordat de applicatie van start kan.