Pioneer mag de tv’s dan hebben opgegeven, het bedrijf vecht nog altijd mee om een plekje in de thuisbioscoop. Afgelopen week introduceerde de elektronicafabrikant vier nieuwe high-end versterkers voor in de tv-hoek.

Pioneers nieuwste troeven zijn vooral interessant voor de echte audio- en beeldpuristen. Zo beschikken de vier versterkers over Pioneers PQL-systeem, dat ervoor zorgt dat het HD-geluid van blu-rayfilms precies synchroon loopt met het beeld. Bij het nieuwe topmodel – de SC-LX83 – reikt deze functie zelfs tot de zwaarste audioformaten, zoals bitstream.

Met het kwartetje nieuwkomers belooft Pioneer geluid ‘zonder enige vervorming’, terwijl de kwaliteit van gecomprimeerde audiobronnen en niet-HD beeld wordt opgepoetst. Ook zijn de versterkers klaar voor 3D, met een legertje hdmi1.4-aansluitingen aan boord. Wie veel HD-apparaten heeft staan, hoeft met het nieuwe topmodel geen kabeltjes meer te verwisselen: het apparaat heeft zes hdmi-ingangen achterop.

Net als hun voorgangers zijn de SC-LX83, de SC-LX73, VSX-LX53 en VSX-2020-K uitgerust met Pioneers iControl-functie, zodat de apparaten te bedienen zijn met de iPhone, iPod touch en iPad. De versterkers komen deze maand voor respectievelijk 2399, 1799, 1399 en 1099 euro in de winkels te liggen.