AMSTERDAM - Een Apple-patent, dat donderdag is gepubliceerd, stelt voor om een geavanceerde ‘smart bike’ te creëren. Een toekomstige iPhone of iPod verzamelt niet alleen data, maar deelt ze ook met vrienden.

Het concept werkt op basis van sensoren: deze verzamelen data over de afstand, hoogte, snelheid en tijd, alsmede over de hartslag, de windkracht, temperatuur en het aantal verbrande calorieën. Het concept van de smart bike heeft daarnaast een sterke sociale functie.

Apple gaat hiermee verder dan een standaard fietscomputer. Het patent vermeldt dat er ook de mogelijkheid is tot het delen van informatie met bijvoorbeeld ploeggenoten tijdens een wielerwedstrijd.

Sociaal

Naar aanleiding van het concept kunnen gebruikers elkaars route bekijken, commentaar geven, berichten naar elkaar sturen (tekst, audio en video) en routes beoordelen. De smart bike van Apple zou daarom een sociaal netwerk voor fietsers kunnen worden.

Verder staat in het patent dat het concept niet gelimiteerd is tot één soort fiets; het is mogelijk om de apparatuur en sensoren aan verschillende fietsen te koppelen. Afbeeldingen, afkomstig van het patent, verduidelijken de sociale functie.

Het ’sociale sporten’ is voor Apple niet nieuw: Nike en Apple creëerden samen een hardloopcoach voor de iPhone. Deze applicatie update en deelt iemands persoonlijke ontwikkeling en ontdekt routes die door anderen gelopen zijn.

Hardware en apps

Voor fietsers is er al verschillende hardware die van de iPhone of iPod touch een fietscomputer maakt. Het kort geleden uitgebrachte LiveRider combineert bijvoorbeeld een sensor op het achterwiel, een houder voor op het stuur en een app voor de iPhone.

Diverse applicaties zoals MyTracks volgen via GPS en Google Maps de afstand en tijd die je fietst. Het smart bike-patent van Apple zou met de sociale functie deze toevoegingen echter overbodig kunnen maken.