AMSTERDAM – Apple moet een waarschuwing voor oververhitting van de iPod Nano prominent op de website plaatsen.

Dat heeft het Japanse Ministerie van Economie, Handel en Industrie geëist van de iPodfabrikant.

Volgens het ministerie zijn er tot nu toe 61 gevallen van oververhitting van iPod Nano’s bekend. In alle gevallen ging het om de eerste generatie Nano’s. De oververhitting zou optreden wegens een defecte accu.

De Nano werd in 2005 en 2006 verkocht en in Japan zijn er ruim 1,8 miljoen van de apparaten over de toonbank gegaan. Hoeveel er in totaal oververhit zijn geraakt, is niet bekend. Als gevolg van de oververhitting heeft een aantal mensen lichte brandwonden opgelopen.

De zaak speelt al sinds 2008, toen drie oververhitte Nano’s voor brandjes hadden gezorgd. Vorig jaar werd er ook een melding gedaan op de website van Apple over de kans op oververhitting. Deze melding zat echter ‘verstopt’ en consumenten zagen de tekst pas na een paar keer doorklikken.

Batterij vervangen

Apple heeft nu toegezegd een prominente waarschuwing op de website te plaatsen. Woordvoerder Tom Neumayr laat tegenover persbureau AP weten dat er volgende week een pagina zal worden gelanceerd waarop wordt uitgelegd hoe de batterij vervangen kan worden.

Apple zal bovendien e-mails versturen naar geregistreerde gebruikers. “Veiligheid heeft de hoogste prioriteit bij Apple”, aldus Neumayr. De woordvoerder wilde niet ingaan op de vraag of de bewuste mp3-spelers in andere delen van de wereld ook met deze problemen kampen.

Fout toegeven

Het is de tweede keer dit jaar dat Apple een fout in een product moet toegeven. Vorige maand werd bekendgemaakt dat iPhone 4-gebruikers een gratis hoesje krijgen om te voorkomen dat het signaal van de telefoon wegvalt wanneer de antenne wordt aangeraakt.

Afgelopen weekend stapte Mark Papermaster, bij Apple verantwoordelijk voor de hardware van de iPhone, op. Het is niet duidelijk of zijn vertrek vrijwillig is. Het vertrek volgt in ieder geval op de breed uitgemeten problemen met de antenne van de iPhone 4.