AMSTERDAM - Een patent van Microsoft, dat vrijdag is gepubliceerd, suggereert dat de spraak- en gebaren herkennende Kinect-technologie niet alleen bedoeld is voor de Xbox-console, maar ook als pc interface.

Dat meldt TheNextWeb, die naar een patentanalyse van GoRumors verwijst.

Als de Kinect-technologie (eerder bekend als Project Natal) inderdaad ook ingezet wordt als bedieningsmechanisme van een computer, dan zou één van de getoonde scènes uit de film Minority Report tot de dagelijkse realiteit kunnen gaan behoren. Hierin bestuurt Tom Cruise een computer met spraak en handgebaren.

Eén van de technische adviseurs van Spielbergs film Minority Report, John Underkoffler, is hoofdonderzoeker bij het bedrijf Oblong Industries. Dit bedrijf demonstreerde in 2008 al het concept G-Speak, vergelijkbaar met Microsoft’s Kinect, zo blijkt uit een video.

De scènes van het computersysteem in Minority Report waren geïnspireerd op Underkofflers onderzoek bij het Media Lab van de MIT.

Handgebaren vertalen

Microsoft stelt in het patent verder dat binnen het Kinect-concept een handgebaar voor een alfanumeriek karakter staat dat de American Sign Language (ASL) representeert.

Als Microsoft in de toekomst beoogt om de Kinect-technologie als besturingssysteem in te zetten, dan moeten gebruikers deze gebaren leren begrijpen en uitvoeren. Een interface vertaalt de handgebaren naar acties op een beeldscherm.