Vonage, een Amerikaanse provider van VoIP-diensten, heeft een app ontwikkeld waarmee gebruikers gratis hun Facebook-vrienden kunnen bellen via Wi-Fi of een 3G/4G-verbinding.

De Vonage Mobile for Facebook-app maakt een contactenlijst van de vriendenlijst in Facebook. Voorwaarde is dat beide personen de app gedownload hebben om gratis te kunnen bellen. Heeft de andere persoon de app niet, dan zal de telefoon alsnog overgaan en kost de dienst wel geld.

Door gebruik te maken van beschikbare Wi-Fi of 3G/4G-verbindingen, werkt de app wereldwijd. Voor de data die de app gebruikt, kunnen sommige providers echter wel roaming-kosten rekenen. Een video toont de mogelijkheden van de app.

De app is beschikbaar voor verschillende Apple-toestellen als de iPhone, iPod Touch en iPad, alsmede voor mobiele toestellen met het besturingssysteem Android van Google. CEO van Vonage, Marc Lefar, kondigde tevens versies voor de BlackBerry aan, net als versies voor Windows- en Mac-computers.

VoIP

Vonage speelt met de app in op andere mobiele VoIP-diensten zoals Fring en de mobiele versie van Skype. Eerder al ontwikkelde de VoIP-provider 8×8 een applicatie op Facebook zelf waar gebruikers elkaar konden bellen.

Na een oproep op iemands Facebook-pagina kan diegene de oproep accepteren of weigeren. De integratie met Facebook op de manier van Vonage, direct bellen zonder extra handeling, is echter nieuw.

Het bellen via 3G-verbindingen lag in Amerika onder vuur. Apple en provider AT&T blokkeerden de iPhone-applicatie van Skype, omdat zij meenden dat de app bepaalde rechten zou schenden. Maar in januari dit jaar besloot de Federal Communications Commission (de Amerikaanse OPTA) de blokkering op te heffen.