AMSTERDAM – Na de Verenigde Arabische Emiraten heeft ook Saoedi-Arabië een Blackberryverbod aangekondigd. Het verbod op de diensten van producent Research In Motion (RIM) gaat zaterdag in.

Dat melden het persbureau Saudi Press Agency en Arabische nieuwszender Al-Jazeera.

De Saudische telecomwaakhond CITC heeft de drie providers die actief zijn in het land gevraagd de diensten van RIM vanaf zaterdag te blokkeren.

Verenigde Arabische Emiraten

De blokkadekomt een paar dagen nadat bekend werd dat de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) de diensten van Blackberrytelefoons zullen gaan verbieden per oktober. In Saoedi-Arabië speelt het verbod al een jaar.

Zo meldt CITC dat de instantie een jaar geleden al aan RIM heeft laten weten dat de diensten van het bedrijf niet voldoen aan de nationale regelgeving. In Saoedi-Arabië maken zo’n 700.000 mensen gebruik van een Blackberry.

Codering

Het probleem zit hem in de codering van het verkeer van Blackberry’s. Op deze manier kunnen overheden en opsporingsdiensten het chat-, data- en telefoonverkeer niet in de gaten houden. Verschillende landen hebben hier problemen mee.

Naast de VAE en Saoedi-Arabië is er ook een discussie gaande in India, China, Koeweit en Bahrein. Deze landen zouden net als Saoedi-Arabië en de Emiraten een verbod overwegen.

India wil net als de twee Arabische landen inzicht hebben in het verkeer tussen Blackberrygebruikers. Ook Nokia staat daar ter discussie. Die telefoonmaker liet maandag weten de Indiase opsporingsdiensten toegang te gaan verlenen tot het verkeer van klanten.

Weigeren

RIM weigert vooralsnog te buigen voor de eisen van de Arabische landen. In verschillende media duiken berichten op dat de telefoonmaker deals zou hebben afgesloten met onder andere Koeweit en India. Tegenover zowel The New York Times als PC World spreekt RIM deze geruchten echter tegen.

Persbureau Reuters schrijft woensdag dat autoriteiten in de Verenigde Staten wel toegang hebben tot het verkeer van Blackberrytoestellen. In de VS is tussenkomst van een rechter nodig voordat het verkeer mag worden afgetapt.

RIM zou een dergelijke regeling in de Arabische landen niet accepteren omdat het bedrijf bang is voor misbruik van de mogelijkheid tot aftapverzoeken. De regelgeving wat betreft het inzien van telefoonverkeer zou in die landen te soepel zijn.