AMSTERDAM – Telefoonmaker Nokia is gezwicht voor de veiligheidseisen van India. Opsporingsdiensten kunnen nu chat- data- en telefoonverkeer inzien.

Nokia heeft dat bevestigd tegenover PC World.

In landen als India en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) wil de overheid verregaande toegang tot de gegevens van gebruikers van mobiele telefoons. De landen zijn ervan overtuigd dat ze op die manier bijvoorbeeld terroristen in de kraag kunnen vatten.

Blokkade

India dreigde met een blokkade van de diensten van Nokia wanneer het bedrijf de gegevens niet toegankelijk zou maken voor opsporingsdiensten.

“We zijn bereid de betreffende overheidsinstanties te assisteren in hun verzoek om een verregaande veiligheidsmaatregelen. We zijn bezig met de installatie van de vereiste infrastructuur”, aldus Nokia in een reactie.

De telefoonmaker benadrukt dat het bedrijf het belangrijk vindt de privacy van klanten te beschermen, maar tegelijkertijd wettelijke verplichtingen niet uit de weg wil gaan. Hoe Nokia de Indiase opsporingsdiensten toegang verleent tot chat- data- en telefoonverkeer is niet duidelijk.

Blackberry

De autoriteiten in India willen dat ook Research in Motion (RIM), de producent van Blackberry, de diensten van de telefoons openbaar maakt voor opsporingsdiensten. RIM spreekt berichtgeving uit lokale krant The Economic Times tegen. Volgens die krant zou RIM binnen twee weken inzage bieden in de code die toegang geeft tot e-mail.

Binnen acht maanden moet er software ontwikkeld zijn die ervoor zal zorgen dat de Indiase overheid toegang krijgt tot chats. Het bedrijf laat dinsdag aan PC World weten: “We voeren nog steeds gesprekken met de Indiase overheid om tot een gezamenlijke oplossing te komen. Deze gesprekken zijn vertrouwelijk van aard.”

Verenigde Arabische Emiraten

Vorige week werd bekend dat verschillende diensten van Blackberry’s per oktober geblokkeerd zullen worden in de Verenigde Arabisch Emiraten (VAE). Ook daar zouden de mobiele diensten de veiligheid in het land onder druk zetten.

De e-mail- en messengerdiensten van Blackberry’s maken gebruik van gecodeerde software. Voor veiligheidsdiensten zou deze software nauwelijks te controleren zijn.