AMSTERDAM – Meer dan de helft van alle mensen met een Blackberry denkt erover om over te stappen naar een iPhone of Androidtelefoon.

Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Nielsen.

Gebruikers van de iPhone zijn het meest loyaal, 89 procent piekert er niet over om over te stappen naar een ander merk. Bij gebruikers van toestellen met besturingssysteem Android van Google blijft die loyaliteit steken op 71 procent.

Blackberry

Mensen die een Blackberry bezitten, spannen echter de kroon: Slechts 42 procent weet zeker dat hij of zij trouw blijft aan producent Research In Motion (RIM).

21 procent denkt eraan over te stappen op Android, 29 procent wil een iPhone en 7 procent gaat voor een heel ander toestel of besturingssysteem.

Marktaandeel

Maandag werd bekend dat telefoons met Androidsoftware in het tweede kwartaal van 2010 een leidend marktaandeel in de Verenigde Staten hebben bereikt. Androidtoestellen streefden ook voormalig marktleider Blackberry voorbij.

Wereldwijd staat telefoonmaker Nokia bovenaan met een marktaandeel van 38 procent, gevolgd door de Blackberry met 18 procent.

Veranderingen

De cijfers die Nielsen bekendmaakte zijn goed nieuws voor Apple omdat het erop lijkt dat de gebruikers van de iPhone in de toekomst gebruik zullen blijven maken van de toestellen. Dat Android- en vooral Blackberrygebruikers eraan denken over te stappen, kan zorgen dat de marktaandelen er volgend kwartaal totaal anders uitzien.

De afgelopen vier kwartalen steeg de verkoop van Androidtoestellen enorm. Een deel van die groei is te wijten aan het feit dat het besturingssysteem pas kort bestaat en dus niet veel kon inleveren. Blackberry levert al in sinds het tweede kwartaal van 2009 en ook Apple moet sinds het vierde kwartaal van vorig jaar verlies erkennen.

21 procent van de Androidgebruikers denkt er nu echter over om te switchen naar een telefoon van Apple, wat weer een stijging in de verkoop van de iPhone kan betekenen.